Får mannen slå kvinnan?

2001-01-04


Fråga

Hej.
Jag har ett par frågor som jag väldigt gärna skulle vilja få svar på.

1. Det står i bibeln att mannen får slå kvinnan, att han har rätt till det, kan det verkligen vara riktigt? Vad menar gud med det? Hur ska en kvinna kunna tillåta det, är inte det könsdiskriminering ? Så om en kvinna blir slagen i ett äktenskap, ska hon behöva stå ut med det? Och inte mannen, varför är det så? Vart står det i bibeln, jag skulle gärna vilja veta vad gud menade med det, och i vilket sammanhang det var. Snälla försök att förklara detta, för jag vill verkligen tycka det som gud säger är rätt, men jag kan inte förstå hur detta kan vara rätt. Om jag inte skulle hålla med han om detta, syndar jag då? Vad blir det för straff då? Bara för att jag inte håller med om en sak, men följer allt annat, hur ser gud mig då? Ska jag då ses som en syndare, som inte får evigt liv, och inte är guds barn, och kanske kommer ner till helvetet? Om detta är rätt, hur kan det vara det? Menar gud verkligen så, att män får slå sina kvinnor med dom får inte slå dom, eller hur ska man tolka det. jag vill inte tro att han menar så, snälla hjälp mig, och svara noga på allting, jag behöver verkligen ALLA svaren här. Finns det nått annat sätt att tolka det på, som han menar som jag kan acceptera. Kanske var det i nått speciellt sammanhang han menade, och inte i allmänhet, jag vet inte, men snälla hjälp mig med det.

Tack på förhand.


Svar

Hej Jag har tittat på alla gånger ordet slå används i Bibeln (slå 180 ggr, står 95 ggr)och det finns inte en enda gång då det talas om en man som slår sin hustru. De enda ställen som talar om att slå kvinnor är de nedan. Men de rättfärdigar inte på något sätt hustrumisshandel eller någon form av kvinnomisshandel. Det talas om straff för otukt, men det gäller både män och kvinnor.

När man läser texter från Gamla Testamentet är det viktigt att komma ihåg att det måste tolkas i ljuset av Jesus lära. Han fullbordar det Gamla Testamentet och ger texterna en djupare mera fullödig mening. Ofta betyder det rent konkret att vissa föreskrifter och lagar inte längre skall följas ordagrant utan bara till sin andemening. Andra föreskrifter ersätts helt enkelt av det nya Jesus kommer för att ge oss. T.ex. firar inte lärjungarna längre Påsken med ett offerlamm utan Kristus är lammet som blir närvarande i den heliga mässan.

De lagtexter som jag citerar här nedan används inte som lag i Kyrkan. Många av Gamla Testamentets lagar gäller alltså inte för de kristna.

Team fråga prästen!