Våra avlidna anhöriga


2001-10-29

FrågaMin fråga gäller liv och död.

Jag undrar var våra döda anhöriga är som döda, min syster dog plötsligt för ett år sen. Jag hade stort behov att veta var hon var, om hon kunde se och följa mitt liv, dessutom hade jag inte träffat henne på fem år. Jag kände stor skuld. Jag föreställer mig att hon bor i paradiset och är lycklig.

En präst förklarade för mig att det var (typ) törnrosa som sov i hundra år, att hon och alla döda vaknar till liv en dag, men jag vill att hon ska leva nu, inte på jorden men i sitt lilla paradis och kanske fortsätta sitt kall i himlen. Förresten, vad händer med alla dem som inte tror på gud? Nu vill jag försäkra mig om att hon är en ängel någonstans och att vi är bästa vänner igen.

Maja

Svar:

Hej

Det den där prästen sa till dig om en sorts törnrosasömn och att en dag vakna upp stämmer inte med den katolska tron. Kanske finns den tron bland vissa protestantiska grupper.

Vi ser det lite annorlunda. Vi tror att de döda lever efter kroppens död. Deras själar är nämligen odödliga. De lever i väntan på kroppens uppståndelse, då de återförenas med sin kropp fast en kropp som nu är förvandlad. Denna väntan är inte passiv. De sover alltså inte. De kan hjälpa oss. De kan be för oss och på det sättet beskydda oss. Om de inte blivit renade från alla sina synder under sitt liv på jorden går de också igenom en reningsprocess för att kunna bli helt ett med Gud.

Det eviga livet är som en annan dimension, inte som en annan plats. Därför är det eviga, ”himmelen”, närvarande med oss fast vi inte kan se den. De som är där kan däremot se oss och vara oss nära.

Om man inte trott på Gud under livet men ändå varit en god människa som har försökt göra det goda och föresökt följa sitt samvete så är det en väg till Gud och det eviga livet också.

Jag har svarat på det förut på
Trosfrågor

Om du ber för din syster, om hon fortfarande behöver renas, så skall Gud höra dina böner för henne och påskynda och förkorta denna reningsprocess (som är plågsam). På det viset kan du hjälpa henne och hon skall vara dig tacksam för det. Säkert skall hon återgälda hjälpen på något sätt. Bra är att delta i en gudstjänst under alla helgons dag och då be för henne.

Jag har svarat förut på frågan om de döda är som änglar på:
Kan människor bli änglar då de dör
Skydds änglar

Team fråga prästen!