Helgonen


Fråga

Hur är er syn på helgon?

Svar

Hej
Denna fråga har besvarats av fader Luis Bernaldo.

Team fråga prästen!

Man kan förklara Katolska kyrkans helgonsyn med en liten situation från vardagslivet: Låt oss säga att jag har en gammal mormor som jag brukar träffa och berätta om allt möjligt för; om mina glädjeämnen och om mina problem. Hon brukar lyssna och ibland ge ett och annat råd, och hon brukar be för mig. Vi ber också tillsammans. Sedan dör hon. Vi katoliker tror att själen är odödlig. Om jag tror att min mormor var en god människa har jag då anledning att tro att hon efter döden är hos Gud. Och där ser hon mig och kan be för mig ännu bättre än hon gjorde när hon var på jorden för nu ser hon Gud och kan tala med honom "ansikte mot ansikte". Eftersom hon kan se och höra mig kan hon uppfatta om jag ber henne om hjälp med något och hon kan då be till Gud för mig. Hon blir då som en sorts beskyddarrinna och vän i himlen. Himlen skall man inte förstå som den himmel vi ser uppe i skyn med moln och stjärnor och så vidare, utan en osynlig närvaro hos oss här och nu - som en annan dimension, inte en annan plats. I himlen finns Gud - han är närvarande överallt, och de som är hos honom; änglarna och de goda människorna (helgonen). Vanliga människor kan vara helgon. Ett helgon behöver inte vara en person som gjort underverk.

Vi tillber inte helgonen. Det är viktigt att påpeka eftersom katolikers helgonkult ibland framställs så. Utan vi ber dem om förbön, precis som man kan be en nu levande person att be för något.

Jungfru Maria har en speciell plats bland de heliga i himlen för att hon är Kristi moder. Paulus skriver att vi alla är en del av Kristus genom dopet; vi är Kristi kropp - lemmar i hans kropp. (Rom 12:3-5; 1 Kor 6:15; 12:12 ff; Ef 4:25; 5:30) Om då Maria har fött Kristus så föder hon också hans kropp, dvs oss. Hur föder hon oss? Hon föder oss i det andliga livet. Vi blir till som Guds barn genom hennes förmedlan för det är hon som ger Kristus till världen och därför är det kristusliv i oss som föds genom tron och dopet och kärleken samma Kristus som hon föder. Hon liksom föder sin Son till världen i oss. Vi blir till som Guds barn genom att hon har fött Guds Son till världen. Man kan säga att hon är som en sorts andlig mor till oss alla. Detta är hon genom sin litenhet och ödmjukhet. "Han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna.. stora ting låter den Mäktige ske med mig.." (Luk. 1:48-49)
Sedan kan hon uppfostra och vägleda oss i tron eftersom hon uppfostrade Jesus.

Läs också i Katolska Kyrkans Katekes detta ämne http://www.katoliknu.se/html/saints.htm