Jag undrar om Jesus Kristus åt griskött?

(11-06-10)

Fråga

Jag undrar om Jesus Kristus åt Griskött? Har länge funderat på på denna fråga. Vad jag minns, så var ju Herren Jesus Kristus, Jude? Nuvarande och, Dåvarande Judar åt inte griskött.

Finns det några belägg historiska, samt inom vår Heliga Skrift, att detta var sant? Under Faste tiden, ska man vara restriktiv.

Har läst i Peter Halldorfs Bok "Fastan" att de första Kristna, fastade från Gryning till solensnedgång. Och åt en mindre måltid på kvällen? Går det till på detta sätt eller, är det upp till varje Katolik hur man ska göra?
Utantag de kritier som vår heliga Katolska kyrka, anviser tex: Restriktiv med godis, tobak etc. Avstå från kött produkter. Och avstå detta speciellt på Onsdagar och Fredagar. För det var på en Onsdag som Jesus Kristus blev förådd, samt Fredagar som han blev korsfäst. Och på Söndagar, skall man inte fasta p.g.a. att Jesus Kristus, vår frälsare återuppstod, från det döda.

Det känns som Muslimerna har tagit an, de våra första Kristna gjorde. Se ovan. Till skilland från vi Kristna fastar i 40 dagar och Muslimer i 30. Tacksam för svar!.

Svar

 

Jesus åt som from jude inte griskött - det måste vi förmoda. Men han förklarade att all mat från och med honom var ren. Katolska kyrkans regler för abstinens och fasta är dessa:

1. Askonsdag och långfredag = absinens från kött och bara ett mål mat.

2. Fredagar utom högtider = abstinens från kött alternativt en god gärning typ extra eller en andaktsövning typ extra.

3. Fastans 40 vardagar = fredagar utom högtider.

Glöm vad Halldorf skriver. Han är på väg åt rätt håll men fortfarande inte katolik.

Team fråga prästen.