Har vi katoliker en negativ inställning till islam?


2 februari 2005

Fråga


Jag är en sexton årig muslim som har sett lite av era kommentarer angående muslimer och Islam, jag vill säga att det är människor som er som ger en sådan negativ inställning till vår religion.

Tjänare

Svar

Hej

Tack för dina värdefulla synpunkter.

Jag svarar mellan raderna i din text nedan.

Vänliga hälsningar
f.Daniel

Det är ni som gör att varje gång Islam nämns ger det tankar om terrorism och kvinnoförtryck. Ni kan inte utgå från några enstaka människors handlingar och bannlysa en hel grupp med människor.

- Jag håller med dig. Det är säkert vissa men inte alla muslimer som ger hela islam dåligt rykte.

Låt mig som är en relativ okunnig muslim säga några av era fel.Enligt den katolska tron får ett gift par inte skilja sig,och då menar jag INTE SKILJA SIG.Det spelar ingen roll om mannen misshandlar kvinnan och kvinnan vill skilja sig,det går inte föratt enligt den katolska tron så går det inte.

- Det stämmer inte riktigt. Enligt den katolska kyrkolagen kan man flytta isär om det finns fara för personers psykiska och fysiska hälsa.
(se vidare om denna fråga:
Skilsmässa
Skilsmässa och annullering av äktenskap
Om kvinnan/mannen blir misshandlad i äktenskapet är det rätt eller fel att skiljas då?
I äktenskapet lovar människor att stötta och hjälpa varandra livet ut och därför är det oupplösligt.
Skilsmässa och kränkning av äktenskapets värdighet

Låt mig säga en annan sak också, ni säger att abort är helt oacceptabelt men det tycker jag är löjligt.

- Enligt islam får man inte heller göra abort, som jag förstår att många imamer lär ut det.

Ni säger att muslimer är terrorister, har det aldrig slagit er att det är onda människor med onda plan som försöker få igenom sina planer genom och kalla sig för muslim.Låt mig ta ett exempel: Saddam Hussein dödade tusantals människor och endå kallade han sig för muslim och vände sig till gud när han behövde det. Min fråga till er är, tycker ni att det är det vår religion går ut på att döda och massakrera folk?

- Alla muslimer är lyckligtvis inte terrorister och syftet med islam är naturligtvis inte att döda människor. Men däremot är det ett medel för att uppnå islams mål. Detta medel förespråkas av Koranen och har använts vid ett antal tillfällen av islams profet Muhammed och hans följeslagare och efterföljare.

Se dessa artiklar:
Profeten Muhammeds relation till våld och krig
är islam en fredsälskande religion?
Det heliga kriget
JIHAD

Jag vet inte var i koranen det står, gå ut och döda folk.

- Här har du några koranverser där det står:

Att döda eller skada någon är ABSOLUT det sista utvägen.

- Det verkar inte ha varit så för islams profet Muhammed. Om man studerar Koranen och de historiska (muslimska) källor som finns om hans liv så verkar det som han vid flera tillfällen använde mer våld än nödvändigt. år 627 t.ex. lät han halshugga c:a 600 män från den Judiska klanen Qurayza. Frågan kan då ställas om det hade räckt att fördriva dem från Medina eftersom han gjorde så med alla övriga judar i staden.

Se denna artikel:
Muhammed och judarna

Vad det gäller terrorism så måste jag säga att det är ni som terroriserar världen. USA som är ett mycket kristet land är det som förstör världen.

- USA är inget kristet land. I den amerikanska konstitutionen står bara Guds namn nämnt inte Kristus eller kristen tro. Det står också att det inte får finnas någon statsreligion. Alla religioner får finnas. Och det är ju så i USA att det finns många människor av andra religioner än den kristna. T.ex. har olika judar haft betydande inflytande i amerikanskt samhällsliv och politik. Och det finns inget som säger att inte muslimerna en dag kommer att ha det.

Det är president Bush som går och säger att dem är ute på korståg och då betyder det att de är emot Islam. Det är ingen nyhet USA vill göra sig av med alla muslimer med det är någonting som aldrig kommer hända.

- Påven fördömde USA's planer på att attackera Irak redan innan anfallen startade. Detta är Bushs politik inte allas kristnas politik. Hans politik delas inte heller av alla kristna i USA t.ex. många bland katolikerna. Bush är protestant och tillhör en kyrka som i Svenska massmedia ofta betecknas som fundamentalistisk.

Jag vill slutligen säga att för några är religion ett sätt att tro och för några handlar det bara om pengar=makt.Så det är väldigt viktigt att skilja på vilka som tycker att religion är makt och vilka som tycker att religion är ett sätt att tro.

- Det håller jag med dig om.

Jag tror jag vet vad det är ni kristna håller på med, ni försöker trycka ner vår religion föratt ni känner er hotade, för att ni vet att det är fler människor som övergår till vår religion än någonsin.

- Säkert känner många kristna sig hotade för historien visar att där antalet muslimer börjat växa och sedan blivit majoritet har så småningom islams lagar införts och dessa ger de kristna mindre rättigheter juridiskt och ekonomiskt i samhället. Muslimerna däremot blir privilegierade. De kristna blir andra klassens medborgare. En kristens vittnesbörd i en domstol är t.ex. bara hälften så mycket värt som en muslims. Den kristne har inte rätt till samma arbeten som muslimen. De skall betala högre skatter än muslimerna. De kristna får inte bygga nya kyrkor. De får inte sprida sin tro. De får inte gifta sig med muslimska kvinnor etc.

Läs dessa artiklar:

Icke-muslimers rätt i en islamisk stat
Det islamiska Dhimmi-systemet: Fredlig samexistens?

Jag hoppas att ni inte tyckte att jag var för ivrig men det är bara så mycket dåligt som sägs om vår religion som inte alls stämmer,men jag är glad för dem som tar saken i egna händer och tar reda på sanningen om vår religion. Till er som läser detta vill jag säga nöj er inte med den religion ni har idag, utan gå ut i världen och jämför olika religioner se vilken religion som har mest rätt utgå inte vad media säger utan leta själva. Kanske kommer det en dag då ni hittar en religion som talar direkt till er. Tack för mig.Team fråga prästen!


Korancitaten är från:

Koranen i svensk översättning av Knut Bernström
Proprius förlag, Stockholm 2002.