Islam den störst växande religionen?


(2005-03-28)

Fråga

!
Jag tittde lite i GUINNESS REKORDBOK och fastnade i religion sidorna.
Där kunde man bland annat läsa att Islam är den störst växande religionen och 80-procent av muslimerna inte var araber.

Islam ökar exploxiv artat i Nordamerika och har även börjat öka i Sydamerika. Vad tycker du det beror på, trots att Islam oftats nämns i negativ sammanhang både i massmedia och vid frukostbordet på dem flesta arbetsplatser(som man själv har varit med om)??

Ajna

Svar

Hej

Du skrev:
" Islam är den störst växande religionen och 80-procent av muslimerna inte var araber."

Ja det stämmer att islam växer snabbt. De flesta muslimer är inte araber. De största muslimska länderna är ju Indonesien och Pakistan. Sedan finns miljontals i Indien och Bangladesh och i dessa länder växer ju folkmängden explosionsartat. Miljontals muslimer finns sedan i Centralasien (Kaukasus) och i Afrika.

Du skrev:
" Islam ökar exploxiv artat i Nordamerika och har även börjat öka i Sydamerika. Vad tycker du det beror på, trots att Islam oftats nämns i negativ sammanhang både i massmedia och vid frukostbordet på dem flesta arbetsplatser(som man själv har varit med om)??

Islam var redan från början en de förtrycktas och marginaliserades religion. Muhammed startade på detta sätt och vände sig mot dåtidens rika religiösa etablissemang i Mecka, Medina och därefter i övriga Arabien.

När islam sedan börkade sprida sig utanför Arabien var det först och till kristna som inte var accepterade av det mäktiga Bysantiska imperiet pga sin icke renläriga tro; olika kristna sekter eller riken som dominerades av icke-ortodox (icke-renlärig enlig Bysans) kristen tro (Sassaniderna och Ghassaniderna). Dessa såg i islam en möjlighet till befrielse från Bysans religiösa, politiska och ekonomiska anspråk.

Idag fungerar det på samma sätt i Nordamerika: afro-amerikaner framförallt, men även många latinos går över till islam. En viktig orsak kan just vara att islam gör anspråk på att stå på de fattigas och mindre priviligierades sida. Detta stämmer i t.ex. för de olika grupper som i massmedia i väst kallas för islamistiska.

Samma sak gäller antagligen för Europa. Och vad gäller mass-medias sätt att beskriva det, så tror jag inte de personer som attraheras av islam påverkas mycket av detta eftersom deras marginaliserade och icke-integrerade situation gör att de har dålig tillgång till mass-media.

Efter Berlinmurens och Sovjetunionens fall har det uppstått ett ideologiskt vakuum för människor som vill förändra världen snabbt och våldsamt. På 60, 70 och 80-talen var det marxistisk ideologi som gav dessa personer och grupper det ideologiska grundkittet för sin verksamhet. Idag håller islamismen mer och mer ta över denna roll. Islamismen framträder ofta i form av politisk ideologi som förklär sig i religiösa termer. Detta är meningen hos framstående politiska analytiker och skribenter samt hos islamexperter som Jan Hjärpe på Lund Universitet.

Det är nämligen militant islam eller islamism som växer snabbast i Väst. Det är den form av sunni-islam som kallas för Wahabism som den grundar sig på och som är den ideologi som dominerar i Saudiarabien som är det land i världen som skickar mest pengar utomlands för att etablera islam där. Denna form av islam är den ideologiska grunden till t.ex. Al Qaida. Salafismen är en annan rörelse som har islamistiska förtecken genom sin fundamentalism.

En till förklaring till att islam sprider sig så snabbt i Väst är därför säkert därför också att den understöds av sådana stora belopp med kapital från Saudiarabien och andra muslimska länder.

Se även:
Islam en växande religion som vinner anhängare idag.


Team fråga prästen!
Du kan läsa:

Al-Qaida's rötter i nazismen och marxismenAv Francis Fukuyama & Nadav SaminExpressen 2002-10-15

Religionskrig handlar ofta om något annat"Däremot vimlar historien av konflikter där religionen använts för att piska upp massorna. Sydsvenskan 2003-12-20

Om Paul Bermans bok "Terror and liberalism": Han tecknar en oundviklig konflikt, inte mellan islam och kristendom, inte mellan österlandet och västerlandet, utan mellan det demokratiska Europa och ännu en av alla dessa europeiska dödliga och utopiska -ismer.

Den militanta islamismen har många gemensamma drag med andra typiskt europeiska idéer som den fanatiska nationalismen, nazismen och med kommunismen.

Den underordnar individen ett högre värde, den har samma förakt för frihet, samma totalitära anspråk, samma antisemitism och samma dödskult av det nödvändiga offret."

Se:
Vad vi ska försvaraI Sverige dog den radikalt multikulturella samhällsmodellen med Fadime Sahindal vintern 2001Av PM Nilsson, Expressen 13 november 2004

Se även
Man kan inte vara muslim och terrorist på samma gångMuslimska skribenter kräver bannlysning av religiösa skolor som producerar terrorister.Eva Boss, Sydsvenskan, 8 september 2004

Jan Hjärpe läser Ingmar Karlsson Skiljelinjerna i världen går inte mellan olika religioner utan mellan fundamentalism och upplysning. Det hävdar Ingmar Karlsson i "Tro, terror och tolerans", en blivande klassiker enligt Jan Hjärpe.Jan Hjärpe, Sydsvenskan, 1 april 2004

Fanatiker fläckar islamSjuk religionstolkning Terror har blivit islams kännemärke. De rättslärda muslimska schejker som skickar unga muslimer in i döden och uppmuntrar terrordåd måste ställas till svars. Vägen till läkedom för islamiska samhällen är självinsikt och bekännelse, skriver Abdel Rahman al-Rashed, kolumnist och före detta chefredaktör på den arabiska tidningen al-Sharq al-Awsat.ABDEL RAHMAN AL-RASHED, SvD 9 september 2004

Islamistisk terror kan splittra världenEfter Madrid talar hela Europa om al-Qaida. Vad de talar om är oklart: en vag ideologi eller en hierarkisk organisation med Usama bin Ladin som vd. Klart är att terrorikonen närmar sig ett av sina mål: att dela världen i två läger. Per Jönsson, DN, 18 mars 2004