Konflikter mellan muslimer och kristna


2003-12-04

Fråga

Hejsan.

Det är så här att jag skriver ett arbete om kulturkrocken mellan Islam och kristendom i Sverige. Vad jag skulle behöva är en beläst och insatt persons åsikt om varför det ofta uppstår så många konflikter mellan just muslimer och kristna? Både koranen och bibeln är lika på så många vis men ändå helt olika.

är väldigt tacksam för ett svar.

MVH / Pernilla

Svar

Hej

Jag tror inte den främsta orsaken till kulturkrockarna som du syftar på beror på skillnader mellan kristendom och islam i sig. För de kristna som lever i mellanöstern som tillhör de s.k. orientaliska kyrkorna, alltså de kyrkor som fanns i dessa länder långt före islam kom dit, har inte dessa problem med konflikter. Muslimer och kristna i mellanösterns länder har levt i fredlig samvaro under mer är 1500 år.
Snarare beror kulturkrockarna i Sverige på skillnaden mellan den moderna västerländska sekulariserade kulturen och den typ av urgammal patriarkal kultur som många av våra muslimska invandrare har sina rötter i.

Några exempel:
- I denna patriarkala klan-kultur är det en självklarhet att familjefadern och ytterst klanledaren bestämmer över familjens medlemmar (kvinnor och barn). Kvinnan gör det inte och inte heller samhället eller staten.
- En kvinna kan aldrig skilja sig från en man, bara tvärtom.
- Man väljer make åt döttrarna i familjen. En flicka kan inte själv skaffa sig pojkvänner eller fästmän.
- En muslimsk kvinna kan inte ha en kristen man som pojkvän eller fästman.
- Mycket av det som visas i västerländska filmer, tv-program, tidningar och reklam betraktas som synd och emot islam. Jag syftar då på sex-scener, halvnakna personer och olika typer av promiskuöst beteende (sexuella relationer utanför äktenskapet). Det gäller också homosexuella relationer. I huvudtaget betraktas nog mycket av det västerländska modet för kvinnor som oanständigt att använda offentligt utanför hemmet. En vuxen kvinna skall bara visa sin kropp för sin egen make och en ogift kvinna skall inte visa sin kropp för några män alls.
- Medelmuslimen från den traditionella orientaliska klankulturen underkastar sig ogärna kristen lagstiftning och kristna regenter om han inte är tvungen till det pga omständigheterna. Men det anses då som något som är emot islam och Koranen och som måste ändras på.

Vad gäller konflikter mellan muslimer och kristna i allmänhet så det en mycket komplicerad fråga.

Det kräver att man är insatt i teologi, historia, kulturbakgrund (språk etc), och framför allt dagens politiska utveckling med dess bakgrund. Här kan jag bara ge några korta antydningar att arbeta vidare på:TEOLOGI:

1. Inkarnationen:

1 Det viktigaste för de kristna: Jesus, Guds Son, blev människa.

Jesus ("Isa") är en profet enligt islam, men han var inte Guds Son, enligt islamsk tro.
Se: Koranen: Sura 112: 3:

Enligt kristen tro handlar det inte om att Gud avlar en son som blir en annan gud så som man trodde i olika polyteistiska religioner under biblisk tid och under profeten Muhammeds tid. Så uppfattas den kristna tron av många muslimer. Men de har då inte förstått innebörden.

Den kristna tron om Jesus som Guds Son grundar sig i Bibeln:

2 Treenigheten

Den kristna tron: Gud är en i tre personer:
Fadern Sonen och Den Helige Ande.

Enligt Islam är detta "polyteimsm": Se Koranen Sura 5 vers 72, 73:Enligt kristen tro har Gud uppenbarat sig som tre personer men en enda Gud:

Se även:
Islams syn på den kristna TreenighetenVARFöR äR DET KONFLIKTER MELLAN MUSLIMER OCH KRISTNA?

Här måste man förstå bakgrunden till den europeiska kolonalismen under 1800-talet, det islamiska "uppvaknandet " under 1900-talet, en följd av Napoleons invaderande i början av 1800-talet...

1900-talets alla muslimska refomatorer måste studeras.

Varför kände man i islamska länder att man var underlägsen "västerlänningar"?

Likaså: Konflikten Israel / Palestina där s.k. kristna länder som t.ex. är inblandade aktivt genom stora ekonomiska bistånd till Israel.Se vidare om skillnader mellan Bibeln och Koranen:

Varför överensstämmer inte Bibeln och Koranen?En jämförelse mellan bibel- och koran-texterna


Team fråga prästen!