Jehovas vittnen


2000-02-05

Fråga:

fader Daniel

Tror du fader, att det går att komma i kontakt med Jehovas vittnen, utan att man blir "förföljd" resten av livet? I sådana fall, kan du ge mig ett bra exempel på hur jag ska gå till väga? Jag skulle behöva information om vittnena ang. ett skolarbete. Tack på förhand.

Gabriella

Svar:

Hej Gabriella

Jag tror risken är stor att de kommer att följa dig hela livet om du tar kontakt med dem. Min erfarenhet är att de arbetar så. De lämnar en bara i fred om man gör helt klart för dem att man aldrig kommer att bli Jehovas vittne eller att man har sin egen tro eller livsåskådning som man är mycket klar över att man aldrig tänker lämna. Man måste nog vara aktiv i någon kyrka eller någon annan organisation, för att de skall lämna en i fred. Var försiktig. De är inte intresserade av att ge korrekt information om sin organisation och sin verksamhet. Om man går in i ett samtal med dem använder de alla medel för att försöka få en att tro på deras lära. De använder inte en hederlig dialog utan byter t.ex. ämne om man är på väg att visa dem att de har fel. De vill inte heller tala om allt från början utan vill ta en gradvis genom att först använda känsloargument som de använder för att få en att vackla. Det första är nästan alltid: "Tycker du inte att hela världen håller på att gå snett? Se på alla krig, korrumperade politiker, religiösa ledare, jordbävningar osv..."

Det är slöseri med tid att försöka få information från dem anser jag. Bättre att läsa något om dem av seriösa religionsforskare. Jag skall ta fram några titlar och adresser åt dig. Men till att börja med kan du läsa:

"Drömmen om riket" av Håkan Arlebrand
ISBN 91-7080-745-0
EFS förlaget
Box 110, 751 03 Uppsala
ScandBook AB, Falun, 1986


"Trettio år som vakttornets träl"
F.d. Jehovas vittne avslöjar
av W.J Schnell
Fosterlands- Stiftelsen
Klippan 1959
Ljungbergs Boktryckeri AB. 6499
Lycka till!
Gud välsigne dig

2000-02-08

Fråga:

Hej fader.

Tack för brevet, jag kommer att använda mig utav källorna. Jag ska följa ditt råd, pratade med min Historia lärare, och han sade att det INTE var något problem alls att kontakta Jehovas vittnen, men jag litar mer på dig, eftersom du har erfarenhet, som jag tror han saknar. Skriv tillbaks ang. de andra böckerna. Tack för din hjälp.

gabriella

Svar:

Hej Gabriella

Här en mycket seriös hemsida på den teologiska fakulteten på Aarhus universitet i Danmark. Jag känner dem personligen. De studerar och informerar om bl.a.sekter:
Dialogcentret på Aarhus universitet i Danmark http://www.dci.dk/dansk/velkommen.html
De har en sida om Jehovas vittnen på danska som är mycket informativ. Där hittar du det mesta:
http://www.dci.dk/dansk/elefant/jehovas.html http://www.dci.dk/dansk/elefant/jehovas.html
Länkar till andra informationsajter om sekter mm. http://www.dci.dk/dansk/links.html
Sajter som informerar om Jehovas vittnen:
http://www.dci.dk/dansk/links.html
Jehovas Vittnens historia och lära "http://www.katoliknu.se/html/cults_jv.htm"
Den Nya Världens översättning av den Heliga Skrift - översättning eller förvrängning? En analys av Jehovas Vittnens bibelöversättningKatolik.nu
Information om sekter Katolik.nu
Om Jehovas Vittnens tro Håkan Markström
Stödgruppen för tidigare Jehovas Vittnen och de som undrar
Kristen frihet  Syftet med denna webbsida är att: forska och informera om sund kristen tro till gagn bl a  för människor som på grund av en sekterisk bakgrund inom organisationen Jehovas Vittnen behöver hjälp att reorientera sig i sitt förhållande  till Bibeln och den kristna tron.

Team fråga prästen!