Jehovas vittne igen

(2002-12-13)

Fråga

Hej fader!
Får jag fråga en sak. Känner ni er inte det minsta berörda av allt vad Jehovas Vittnen sprider. Man kan ju inte tala varenda människa som har en annorlunda åsikt än en själv till rätta. Men JV intar ju en särställning eftersom de knackar dörr och sprider sin lära som utgår från att tala om varför kristendomen har fel. De är ju väldigt provokativa.
Så man kan ju säga att det finns en stor skillnad mellan JV och Pingstkyrkan. När man läser hemsidor och debattforum för och mot JV så inser man ju att det finns ingen ände på diskussionerna och spekulationerna. Men så tänkte jag nåt såhär. Att om du som är insatt i Bibeln inte känner dig provocerad av vittnena, så kanske jag inte heller behöver bli det.
Förutsatt (eller?) att de inte ger sig på mig.
För med ditt (anmärkningsvärda) kunnande och kampvilja borde du ju kunna debattera hej vilt med JV. Oftast är de som debatterar med dem inte hälften så insatta i Bibeln som JV är.
Så min fråga är egentligen, hur borde jag kunna undgå att bli provocerad av dem. För om man ska debattera med dem överallt, hela tiden, så nästan kväver detta ens egen tro och liv. Mvh
Mats

Svar

Jag förstår din reaktion på JV's framfart - åtminstone alltför ofta. Tyvärr är de inte ensamma om detta beteende. Vi kristna - inte enbart katoliker - borde känna oss förvarnade. Kristus själv hänvisar till stridigheter och falska profeter. "Gå inte dit" manar Herren. Lita på mina ord och mina gärningar.
Visserligen har vi ett ansvar också för extremister och fanatiker, men på det sättet och till den grad Guds Ande ger oss möjligheter att verkställa det. Att i tid och otid gå in i närstrid leder endast till ordfäkteri och fördjupad osämja som resultat.
En liten fingervisning från näringslivet. De stora seriösa firmor är alltid återhållsamma och förnäma i sin annonsering.

Team fråga prästen!