Jesus, som är Guds son, varför behövde han döpas av Johannes?

(2010-11-14)

Fråga

Hejsan!
Vi döper oss för att få in den Helige Anden i våra liv. Men Jesus, som är Guds son, varför kände han ett sådant behov för att döpas av Johannes? Var det för att visa kommande generationer vikten i dopet? Mvh

Svar

Tack för en intressant fråga! Du är verkligen redan på rätt spår. Och har redan givit rätt svar på din egen fråga. Men jag kompletterar lite.

Allt Gud gör, det gör han av kärlek till oss. Han behöver inte göra det. Men han älskar oss.

Sonen lever från evighet fullkomligt lycklig i Treenigheten tillsammans med Fadern och Anden. Gud behöver inte skapa universum. Och inte alls göra människor. Och inte heller låta den andra personen i Gud, Sonen, bli människa. Men Gud gör så i alla fall. An kärlek till oss.

Jesus är dessutom helt utan synd (precis som sin mor Maria) och behöver inte döpas. Han gör det i alla fall. Varför? Av kärlek. Och här börjar han sin frälsningsgärning som fullbordas på korset. Han visar tydligt att han är på väg till "dopet" på korset där han dör för våra synders skull, betalar priset till Fadern för all världens skuld.

Och Jesus öppnar därmed dörren till den nya skapelsen. Den gamla skapelsen, skapelsen av universum, började på ett liknande sätt: Guds ande svävade över vattnet. Den här nya skapelsen är viktigare än den gamla - ja, själva syftet med den gamla skapelsen. Och vi kan börja leva i den nya skapelsen - i den katolska kyrkans gemenskap - redan nu men detta nya liv fullbordas i evigheten.

Det börjar med vårt dop. Och vårt dop är klart kopplat till Jesu dop. I dopögonblicket sänker sig Anden ner över oss och Gud säger att vi blir hans söner och döttrar. Jesu dop tillämpas på oss i vårt dop.

Team fråga prästen!