Några frågor om Katolska kyrkan

2000-04-06

Fråga

Hej Daniel!
Jätte tack för din hjälp med mina frågor. men nu är det så att jag har mera frågor!
Först kanske jag ska säga att jag är kristen och vet inget om den katolska tron och är därför nyfiken.
1. Vem tillbeder ni?
2. är det Maria som ni har på statyer i kyrkor och så? i så fall hur ser ni på henne?
3. Vad är det som skiljer er tro från min?
4. Jag läste i en bok och det stod något om att Påven Johannes Paulus II är efterträdare till Jesus. Vad då efterträdare jag förstår inte, tror ni inte att Jesus blev uppstånden?
Jag skulle bli väldigt glad om du ville hjälpa mig. Jag kan inte någonting om er tro. Och så tycker jag att det är intressant att se hur andra människor tror och ser på saker. Jo det är 2 frågor till!
5. Varför är du katolik? är din familj det eller har du undersökt flera religioner och tyckt att denna var den som passade dig bäst, eller hur man skall uttrycka det?
6. Vad får dig att tro på just denna tro?
Tack på förhand!
Nina

Svar

Hej Nina
Här kommer svar på dina frågor.
Hoppas de är tillfredsställande.

1. Vem tillbeder ni?
Vi tillber Gud. En Gud men treenig.
Tre personer i en, Fadern, Sonen och den helige Ande, den heliga Treenigheten, en enda Gud. Att tillbe någon annan (eller något annat) är avgudadyrkan.

 

2. är det Maria som ni har på statyer i kyrkor och så? i så fall hur ser ni på henne?
Vi vördar Maria eftersom hon blev kallad att föda Jesus Kristus. Vi ser henne som vår moder och hela Kyrkans. När den korsfäste Jesus sa till Johannes se här din Moder, och sa till Maria se här din son, uppfattar vi det som han gjorde Maria till allas vår Moder och hela Kyrkans Moder.
Vi tillber inte henne men vi ber om hennes förbön. När Jesus gör sitt första under vid bröllopet i Kana så är det på Marias förbön. (Joh 2:1-11)

 

3. Vad är det som skiljer er tro från min?
Du skriver att du är kristen så jag utgår ifrån att du tror på Jesus Kristus som Guds Son, sann Gud och sann Människa. Vår Frälsare som blev korsfäst, död och begraven, men som uppstod på tredje dagen, och som nu sitter på Faderns högra sida till han återkommer i härlighet. Men eftersom vi inte vet mer så är det svårt att säga vad som skiljer din tro från vår.

 

4. Jag läste i en bok och det stod något om att Påven Johannes Paulus II är efterträdare till Jesus. Vad då efterträdare jag förstår inte, tror ni inte att Jesus blev uppstånden?
I Matt 16:18-19 säger Jesus till Petrus: "Och jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den. Jag skall ge dig nycklarna till himmelriket.
Allt du binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt du löser på jorden skall vara löst i himlen." (Joh 21:16 "Var en herde för mina får"). På det sättet gjorde Jesus Petrus till sin ställföreträdare på jorden. Jesus visste att Han skulle fara upp till sin Fader i himlen. Jesus är och kommer alltid att vara Kyrkans huvud, men han gjorde Petrus till det synliga huvudet för Kyrkan, till påve, den första påven. Påve betyder fader. Petrus dog i Rom. Roms biskop är arvtagare till Petrus och alltså påve. För katoliker är påven det synliga tecknet på att Jesus är med sin kyrka. Påven väljs av kardinalerna. Den nuvarande påven, Johannes Paulus II, är den 264:e påven efter Petrus.

 

5. Varför ä du katolik? är din familj det eller har du undersökt flera religioner och tyckt att denna var den som passade dig bäst, eller hur man skall uttrycka det?
Jag blev faktiskt det för Påvens roll i Kyrkan. Jag såg hur det var olika tolkningar i olika samfund och jag tyckte det inte stämde eftersom Kristus är en och den tro han gav till apostlarna är en. Biskopen i Rom är Petrus efterträdare och Petrus fick uppdraget att styrka sina bröder i tron och det var alltid han som svarade när Jesus fråga hela apostlagruppen om något. Han svarade i de andras ställe.

 

6. Vad får dig att tro på just denna tro?
Jag träffade katoliker och de gjorde ett mycket gott intryck på mig genom deras glädje. Sedan hörde jag en predikan som handlade om Petrus och påveämbetet under en katolsk mässa och då var det som jag bara visste att det var katolska Kyrkan jag skulle tillhöra.

Team fråga prästen!