Påsk & Jul


2000-03-31

Fråga:

Hej, vi är några stycken på vår arbetsplats. som diskuterade följande.
Jesus föddes ju på juldagen, vilket alltid firas den 25 december. Han dog på långfredagen, men denna högtid flyttas hur som helst. Han måste ju ha dött en viss dag. Hur kan påsken förskjutas med ibland en hel månad.
Tacksam för svar.

Vänliga hälsningar
Monica

Svar:

Hej

Jesus firade Påsk på judarnas Påsk och den infaller enligt Hes. 45:21 den 14-15 den första judiska månaden vilket är dagen för fullmånen. Det betyder att Påsken får olika datum enligt vår västerländska kalender som ju inte grundar sig på räkningen efter månens cykler utan efter solens om jag inte misstar mig.

Påskdagen infaller därför för oss första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Det innebär att Påsken kan förskjutas en hel månad. I år infaller Påskdagen först den 23 april. år 2008 infaller den redan 23 mars.

Däremot stämmer det inte att Jesus föddes den 25 december. Man vet inte när han föddes för det står inget om det i evangelierna. Anledningen till att man firas Jesu födelsedag den 25.12 är att Kyrkan ville ersätta den hedniska festen till solgudens ära i Rom denna dag (Natalis solis invicti : solens födelse) och hade att göra med hur man beräknade vintersolståndet. Man ville på så sätt leda de troendes uppmärksamhet till Kristi födelse; han som är "ljuset som upplyser varje människa" som det står i Johannesevangeliet och "en soluppgång som skall komma ner till oss från höjden" Lukas 1: 78-79.
Kristi födelse började firas den 25.12 under 300-talet. Det första vittnesbördet om denna sed är från 336.

Team fråga prästen!