Påven Johanna!!!?

(2002-10-16)

Fråga

Hej
Jag undrar vad katolska kyrkan anser om den kvinnliga påve som levde på 800-talet? Jag vet att det inte finns "godtagbara" bevis på att hon har verkat som Påve men finns det något som helst erkännande från katolska kyrkan på att hon kan ha funnits? Tanken är ganska spännande, frågan är bara om den är alltför spännande för historien.
Hälsningar/ Anna

Svar

Hej Anna!
Fabeln om påven Johanna uppkom på 1250-talet och vann i flera från varandra avvikande versioner stor spridning i Centraleuropa. En källa är Martin av Troppaus Chronicon, en omfattande krönika som blev senmedeltidens standardverk. Vida kretsar höll fabeln för sant fram till 1900-talet.
Eftersom frågan är historisk, kan den enbart vederläggas genom mödosam källforskning. Så har skett redan på 1400-talet av Enea Silvio Piccolomini och Platina, på 1500-talet av Aventinus, Panvinio och David Blondel.
Uppgifterna kommer från "Lexikon für Theologie und Kirche", Herder Verlag, Freiburg 1960, det tyska standardverket i frågan. Jag kan gärna uppmuntra till en ny granskning. Mer kan jag tyvärr inte säga.

Team fråga prästen!