"Påven Johanna"

(2003-01-04)

Fråga

Hejsan! Jag har precis läst ut en jätte bra bok som handlade om den påstådda kvinnliga påven, jag tänkte höra om ni vet något mer eller vet några böcker man kan läsa för att få veta mer om henne! Som sagt så är det ett jätte intressant ämne och även en liten knäpp på näsan åt de styrande inom det katolska. Med vänliga hälsningar/ Sofia.

Svar


Fabeln om påven Johanna uppkom på 1250-talet och vann i flera från varandra avvikande versioner stor spridning i Centraleuropa. En källa är Martin av Troppaus Chronicon, en omfattande krönika som blev senmedeltidens standardverk. Vida kretsar höll fabeln för sant fram till 1900-talet.

Eftersom frågan är historisk, kan den enbart vederläggas genom mödosam källforskning. Så har skett redan på 1400-talet av Enea Silvio Piccolomini och Platina, på 1500-talet av Aventinus, Panvinio och David Blondel.

Uppgifterna kommer från "Lexikon füßr Theologie und Kirche", Herder Verlag, Freiburg 1960, det tyska standardverket i frågan. Jag kan gärna uppmuntra till ett studium av källorna, annars får din läsning förblir en kanske spännande fantasi.

Team fråga prästen!