Var Petrus den förste påven?

(2003-04-15)

Fråga


Jag råkade komma in på en anti-katolsk hemsida skriven av den närmast katolik-hatande protestanten Bertil Lundberg.
Han förnekar att Pethrus var den förste påven, bland annat med argumenten att Petrus i sina egna brev kallade sig för apostel, inte biskop eller påve och att när Paulus kom till Rom fanns det redan en kristen församling där. Bertil hänvisar till Romarbrevet 15:23 där Paulus ska ha sagt att han har längtat till att träffa denna församling.
Bertil ger även en allmän pik till katolikerna när han anklagar oss för att sätta Traditionen före Skriften. Han hänvisar till Jesus: "Varför bryter ni mot Guds Ord för era stadgars skull?".
Personligen tycker jag att det är tråkigt att speciellt frikyrkor alltid kommer med hutlösa anklagelser mot oss katoliker, men skulle du kunna ge mig historiska fakta som visar att Petrus var Påve nr 1?
mvh Simon

Svar

Simon
Det är riktigt, att Petrus inte kallade sig "påve", av det enkla skälet att titeln är av senare datum. Själva uppgiften och Jesu Kristi fullmakt är densamma för Petrus som för alla hans efterträdare. Skall vi alltså tala helt korrekt, måste vi säga: Petrus var den förste i raden av dem som vi senare kallar påvar.
Det är också riktigt att Paulus ville besöka församlingen i Rom. Han gjorde det ju också - som fånge. Han blev t.o.m. halshuggen i Rom. Vad säger detta mot Petrusämbetet? Ingenting!. Det som B.L. beskriver som tradition är inte katolsk uppfattning. Enligt oss är "tradition" inga människostadgar" utan "det som alla alltid och överallt har trott", alltså evangeliets tro verkställda i handling..

Team fråga prästen!