Tre religioner: judendomen, kristendomen och islam.

(2002-11-01)

Fråga


Jag är en tjej som går på gymnasiet och håller på och läser religion. Mycket roligare än vad jag väntat mig. Det är faktiskt det roligaste ämnet i skolan kanske för att vi har en så himla bra lärare. Just nu så har vår lärare med sig en lärarkandidat som dessvärre inte är varken rolig, bra eller glad.
Vi har hållt på med henne och läst om de tre religionerna: judendomen, kristendomen och den muslimska tron. Tyvärr så har jag inte fattat ett dugg för jag tycker bara att hon har rört i hop det. Jag tänkte därför be dig att berätta lite om de tre religionerna. Vad de delar för åsikter och vart det hela börjar på att splittras. Kan du börja i från Abraham för det är själva gudsbilden och tron jag är mest nyfiken på....ända i från början tack!
Tack på förhand med vänliga hälsningar Sandra

Svar

Hej Sandra!
Det var inte lite du vill veta, men det gläder mig att du finner religion intressant. Vad jag kan göra är att försöka ge dig en grov översikt. Sen får du fylla i mellan hållpunkterna. Det finns en hel del bra material på UR Välrdsreligioner i Stockholmwww.ur.se , Länkskafferiet Skolverket och på www.skolinternet.telia.se eller också de enskilda religionerna.

Som du förstår hör judendomen/Gamla Testamentet och kristendomen/Nya testamentet ihop. Islam är något senare och fristående dock med anknytningar till både GT och NT.

Hela GT är folket Israels erfarenhet med Jahve, sin Gud. Dess historia började med Abraham och hans klan som blev kallad från Ur i Mesopotamien till Kanaan, det utvalda landet. Mer och mer började Abraham och hans efterföljare se Jahve som den ende guden över hela världen i motsats till omgivningen som dyrkade många gudar. Jahve lovade att vara Israels gud, föra det till "ett land av mjölk och honung" och beskydda det mot fienderna. Folket lovade att hålla förbundsstadgan = de tio budorden. Men så blev det inte. Efter det högtidliga förbundet vid Sinaiberget, övergav folket gång på gång sitt löfte, återvände i ånger, och avföll på nytt.

Ur detta utvalda folk Israel föddes Jesus Kristus av Guds Ande genom Maria en judisk ung kvinna i Nasaret. Josef var hans fosterfar, Gud själv var hans far. Så hävdade Jesus och legitimerade sitt krav genom de gärningar han gjorde. Han samlade tolv apostlar och sände dem ut att predika evangeliet och döpa de människor som ville tro. Så uppstod kristendomen.

Jag sätter punkt här. Vill du veta mer om speciella frågor, är du välkommen åter.

Team fråga prästen!
HEM UPP