Protestantisk/grekisk-ortodox/katolsk

Troskillnader

2000-07-05

Hej, jag skulle vilja veta vilka de främsta skillnaderna är mellan katolsk, protestantisk och grekisk-ortodox tro är? (helst mellan protestantisk och grekisk-ortodox)Detta pga av att jag själv är protestant och min pojkvän är grekisk-ortodox. Ge mig gärna tips på bra böcker där jag kan läsa om skillnader inom Kristendomen och hur de uppkom. Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar/Lena

Hej Lena!

Jag har bett fader Tobias Unnerstål hjälpa mig att svara på frågor dessa dagar eftersom jag är bortrest.

Team fråga prästen!

Du har frågat om skillnader mellan i första han Grekisk ortodox tro och protestantism (menar Du lutherdom?) och överhuvudtaget mellan kristna och varför det har blivit så.

Det finns två saker att minnas: Skillnader kan vara om tron eller trons formulering å ena sidan eller i yttre traditioner seder, och bruk å andra sidan.
Skillnader mellan svenska kyrkan och Grekisk ortodoxa består av både ock. Det går inte att kortfattat beskriva detta i ett mail men jag rekommenderar Dig till att på biblioteket låna en bok med titeln Svenska Trossamfund, utgiven på EFS förlaget och redigerad av Allan Hofgren, åttonde reviderade och utökade upplagan 1990. Där kan Du läsa om Grekisk-ortodoxa kyrkan på ss 139-148, och om Svenska kyrkan på ss 8 - 22,samt om Katolska Kyrkan på ss 129- 138.

Lycka till! / F Tobias