Reliker

(2002-09-27)

Hej, jag undrar hur man tänker när man tar delar av ett helgon och placerar någon annanstans. Till exempel så finns större delen av den heliga Birgittas reliker i Vadstena, antingen i relikskrinet eller också där hon begravdes från början. Men det finns också en del av henne i Uppsala domkyrka. Det jag undrar över är detta att placera helgon på olika ställen med tanke på kroppens uppståndelse en dag? Hur går det ihop? Materialiseras kroppen från tre olika ställen för att sammanstråla och uppstå? (det sista var lite ironi).
mvh Eric

Svar

Hej Eric!
Du frågar, hur man tänker när man sprider ut reliker av helgon till olika platser. - Hur tänker man, när man delar en avliden familjemedlems tillhörigheter bland syskonen? - Genom föremålet får man en närmare relation till personen. Så också med helgonens reliker. Om sättet är bra och var gränsen går, kan man diskutera.

För uppståndelsen spelar det ingen roll var de olika atomer och molekyler finns. - Vilka förresten? Vart sjunde år lär kroppens celler vara helt utbytta. Kristen tro väntar en uppståndelse till "en ny himmel och en ny jord" där våra fysikaliska lagar inte gäller. Hur denna värld skall se ut, kan vi inte föreställa oss.

Mer om dessa och närliggande frågor kan du läsa i Herman Seiler: Döden - och vad kommer sedan?, Katolska Bokförlaget 1984

Team fråga prästen!
HEM UPP