Vad det finns för skillnader mellan kyrkorna i Europa under medeltiden?

Datum

Fråga

Jag undrar vad det finns för skillnader mellan kyrkorna i Europa under medeltiden, till exempel: hur såg det ut? Jag håller på med ett arbete och hittar verkligen inte svaret på min fråga någonstans. Skulle vara väldigt tacksam om jag fick svar på detta!

Svar

 

Kul att du arbetar med kyrkan i skolan!

Vi katoliker tror att det bara finns en enda kyrka. Den grundades år 33 av Jesus och han gav den en ledare: påven i Rom. Den förste påven hette Petrus. Den nuvarande heter Benedikt. Han är påve nr. 265 i ordningen.

Under tusen år och var detta med påven som ledare det självklara (små utbrytningar fanns förstås hela tiden men de försvann alltid efter en tid). Under 1000-talet bröt kyrkan i Öst (Grekland, Turkiet o.s.v.) med påven. De ville att den andre mannen i rang i kyrkan, patriarken av Konstantinopel (= Istambul), skulle bestämma ensam över de kristna i öster utan inblandning av påven, som de tyckte kunde nöja sig med att basa över kyrkan i Väst (Västeuropa). Men fortfarande hade man exakt samma tro i Väst och i Öst. Och så är det fortfarande.

Så det skulle inte ha märkts så mycket av oenigheten mellan Väst och Öst om inte Fjärde korståget ägt rum på 1200-talet. En armé från Väst skulle skydda de kristna i Öst mot muslimerna men i stället gick allt snett och man plundrade och slog sönder sina egna trosfränder. Framför allt härjade man hårt i den stora staden Konstantinopel. Och det här kommer de kristna i Öst ihåg ännu i dag.

Enkelt uttryckt: Den katolska kyrkan minus påven = ortodoxa kyrkan, som har sin ledare i patriarken av Konstantinopel. Detta gäller ännu i dag. Efter medeltiden kom den stora splittringen av kristenheten: protestantismen tillkom. Men det var ju inte det som du frågade efter.

Team fråga prästen!