Skönhetsoperation

(2002-11-19)

Fråga

Hej, jag undrar ifall den katolska kyrkan godkänner skönhetsoperationer? godkänner de protestantiska,och islam skönhetsoperationer?
mvh Lotta

Svar

Hej Lotta!
Jag vet inte vad protestanterna och muslimer anser om skönhetsoperationer. Du får fråga dem direkt.
Katolska kyrkan bedömer den utifrån allmänna principer: Människan är en enhet av kropp och själ, skapad av Gud "till sin avbild". Redan det säger att människan borde spegla Skaparens skönhet. Gud har ingen kropp. Detta hänvisar oss till, att också vår skönhet måste omfatta både kropp och själ. Endast i en harmoni mellan dessa finns verklig skönhet. En skön kropp utan motsvarande skön själ är en tom fasad, och en sjön själ utan en skön kropp är som en blomma utan blad. När vi strävar efter skönhet, borde vi alltså söka både själens och kroppens skönhet.
Direkt till din fråga: I vissa fall kan nog en plastkirurgisk operation vara påkallad, t.ex efter en olycka, eller vid svår vanställning. En operation som har som enda syfte att anpassa kroppen till det för tiden gällande måtten, tycks mig vara helt omoralisk. Vad händer om några år? En ny operation? Människan gör sig till slav under modenycker. Och vad görs för själens skönhet, för hela människans skönhet?

Team fråga prästen!
HEM UPP