Harry Potter

(2001-05-07)

Fråga

Hej
är detta som jag hittat på nätet något som du håller med om?
/Victor

Harry Potter – farlig för barn
Ett väldigt sug efter JK Rowlings Harry Potter (HP) har uppstått. Böckerna har blivit storsäljare, några av de mest sålda barnböckerna någonsin. Vad gör då HP så speciell? I HP-böckerna möter oss en hel rekvisita av gamla ockulta bruk: magi, trolldom, häxkraft, besvärjelser, med mera. Krafter som alltså HP lär sig behärska. även spådomar av olika slag spelar stor roll i böckerna. För detta finns all anledning att varna. HP-böckerna kan helt klart introducera och öppna barns sinnen för en ockult värld. Det ockulta framställs i böckerna som något roligt, häftigt och attraktivt. Harry blir en hjälte barnen vill efterlikna.
Magi är alltså ett fenomen som fungerar - inte bara för HP. även i verkligheten kan magi fungera av och till. Frågan är bara ur vilken källa magi härrör och vilka slags krafter den sätter i rörelse. Harry manifesterar magins kraft, visar att den fungerar och tänder intresse för den. Här behöver vi vakna.

Omkring oss finns både en osynlig god och en osynlig ond andlig verklighet. Genom Guds ord och bön får vi ingång i den ena, via bland annat magi och ockulta medel kan vi släppa loss krafter från den andra. För den som inte räknar med andliga verkligheter – änglar eller demoner – blir det jag säger nonsens. Vet vi att dessa verkligheter existerar, så blir vi mer uppmärksamma.
Men HP bekämpar ju ondskan, är inte det bra? Visst, men inte att göra det med trolldom och magi. även källan måste vara riktig. Annars blir slutresultatet aldrig totalt gott för människan. Källan och frukterna måste båda vara goda. I den ockulta världen är man noga med att skilja på svart och vit magi. Trots att man via vit magi söker uppnå ett gott syfte, skall vi hålla oss ifrån det, eftersom det inte blir oss till godo totalt. Bibeln varnar för all slags inblandning i det ockulta. I 5:e Mosebok 18 står följande: "hos dig må inte finnas någon som... befattar sig med spådom, teckentydning, svartkonst eller häxeri, ingen som utövar besvärjelsekonster, ingen andebesvärjare, ingen som bedriver trolldom och ingen som söker råd hos döda."

Jag har i mitt arbete som präst mött ett flertal personer som fått mörkerrädslor, förföljelsekänslor, mardrömmar och ännu värre saker genom inblandning i det ockulta. Det ockulta är inte att leka med. Att man så kritiklöst anammar HP-böckerna visar på stor andlig godtrogenhet och okunskap hos många människor.
Visserligen är HP bara en sagofigur, men man är aningslös om man tror att dessa böcker inte kan tända barns intresse eller öppna deras sinnen för det ockulta. Långt ifrån alla barn som läser böckerna påverkas i den riktningen. Men hos tillräckligt många kan ett ockult intresse sås. Händelserna som utspelar sig i böckerna är ju i stor utsträckning förankrade i verklig häxkonst.
n n HP-fenomenet visar slutligen att många barn är öppna och intresserade av övernaturliga verkligheter. Varför då inte påverka dem med det äkta och riktiga? Jag påstår tveklöst: Påverkar vi inte barnen med Jesus och Gud kommer de i stället att andligt påverkas från annat håll.

ANDERS LINDSTRöM
präst, Vänersborg

Svar

Hej
Angående Harry Potter så ar det en form av saga och måste ses som det. När jag var tonåring läste jag t.ex. Tolkien. Det handlade om hur människorna kampade mot det onda. Jag tror sagor är mycket nyttiga för det ger läsaren möjlighet att uttrycka sina inre frågeställningar arketypiskt. Sagan beskriver den kamp mellan gott och ont som pågår i världen omkring oss och den egna inre kampen mellan gott och ont. Då är magi en del av sagan och behöver inte ses mer än som olika medel som fantasins värld erbjuder hjältarna för att kämpa mot det onda. även i sagan om Ringen finns magiska inslag. Tolkien var en hängiven katolik och ville förmedla evangeliets värderingar med hjälp av sagans och mytens språk.

Se även denna artikel:
Jesus älskar alla barnen inklusive Harry Potter MATTIAS AGNESUND Nya Dagen 2001-04-10

Fråga

2002-05-21

Ok, det finns dock många katoliker som ser det som något ont, som en inspirationskälla för ungdomar till en alternativ och hednisk världssyn. Det är många som har blivit intresserade av magi och ockultism i och med Sagan om ringens nuvarande popularitet och Harry Potter och annat sådant och både du och jag vet vad det står i Bibeln om magi och trollkarlar.

Svar

2002-06-10

Jag tror inte detta enbart leder till intresse för magi och ockultism. Man får inte glömma det utbud av magi mm som TV presenterar. Ta t.ex. såpan om de där tre ungdomshäxorna i USA, eller alla filmer. Sådant tror jag påverkar mera än romaner typ Harry Potter. Och med sådant i bakhuvudet som ett substrat av koncept, tänkesätt och värderingar blir sedan en läsning av Sagan om Ringen kanske ytterligare en inkörsport till ockultism. Men bara i kombination med dessa andra faktorer tror jag.

Team fråga prästen!
 

En sida från Fråga Prästen NU där katolska präster svara på frågor tron, mm

webbmaster