Två frågor

(2002-09-09)

Fråga

Hej tänkte bara fråga 2st saker som jag hade hört.
1,Jag och en nära vän satt och pratade och han sa att man på 70-talet nån gång hade hittat rullar (som antagligen var skriven nån gång innan år 0) och det står att man inte ska ha nån stans att dyrka gud, att han finns över allt och att påven hade "tagit beslag" på rullarna och vill inte ge ut dom till allmänheten, så kyrkan inte tjänar några pengar?
2,är det sant att katolska präster har förgripit sig på barn i USA?
det var nämligen ett annat ämne som kom upp då.
tack på förhand Jan.

Svar

Hej Jan
1. Redan 1947 hittade några beduinherdar handskrifter i en grotta vid Qumran vid Döda havet. Sedan grävde man ut en hel klosteranläggning som tros har tillhört essenerna, en judisk sekt kring Jesu tid. Rullarna innehåller texter från Gamla Testamentet, framförallt profeten Jesaias och Psaltaren, dessutom skrifter som rör sekten. Skrifterna förvaras dels på Rockefellermuseum och dels på Israels museum, båda i Jerusalem är allmänt tillgängliga och har utforskats av många internationella experter. Att påven skulle ha "lagt beslag" på skrifterna är förtal.

Vill du ha en kort överblick, kan du läsa efter i Nationalencyklopedin, som är tillgänglig på biblioteken.

top

2. Din andra fråga påtalar något som tyvärr är sant. En del katolska präster har inte levt upp till sitt celibatslöfte och förgripit sig på minderåriga, inte enbart i USA.
Under tiden har påven själv och de ansvariga biskopar bestämt, att varje präst som avslöjas med ett sådant brott skall tillföras rättvisan och kan aldrig mer utöva sitt prästämbete.

Team fråga prästen!