Messias

2001-04-10


Fråga

Hej.
Jag undrar vad skillnaden mellan kristendomens och judendomens syn på Jesus-Messias är?
Snälla hjälp mig det är till ett skol arbete!

Tack på för hand.
  ///Anna


Svar

Hej

De kristna ser i Jesus från Nasaret den Messias som Gamla Testamentet (GT) talar om. Vi kristna tror att profetiorna i Gamla Testamentet förverkligas i Jesus. I Nya Testamentet (NT) citeras dessa profetior för visa att Jesus är den Messias som profetiorna talade om:

line
line
line
line
line
line
line

Det finns också en stark koppling mellan riterna i GT och i kristendomen.:
I Andra Moseboken instiftas den judiska Påsken.

2 Mos 12:21-23 ”Mose kallade samman alla de äldste i Israel och sade: ’Gå och hämta var sitt lamm åt era familjer och slakta det som påskoffer. Tag sedan en knippa isop och doppa den i skålen med blodet och stryk litet av blodet på tvärbjälken och de båda dörrposterna. Ingen av er får gå ut genom dörren i sitt hus innan det blir morgon. Herren skall gå fram genom landet och hemsöka egypterna. Men när han ser blodet på tvärbjälken och de båda dörrposterna skall han gå förbi dörren och inte låta Förgöraren gå in i era hus för att döda er.’” (Påsk betyder: gå förbi)

För oss kristna är påskalammet Jesus Kristus. När Johannes Döparen ser Jesus gå förbi säger han:

”Där är Guds lamm som tar bort världens synd.” I 1 Pet 1:18-19 står det: ”Ni vet att det inte var med förgängliga ting, silver eller guld, som ni friköptes från det meningslösa liv som ni övertagit från era fäder. Nej, det var med blodet från ett lamm utan fel eller fläck, Kristi dyrbara blod.” (Jfr blodet som ströks på dörrposterna vid första påsken.)

I den kristna Påsken är det alltså Guds Lamm, Jesus Kristus, som offras. Detta sker varje gång vi firar mässan och mässan är den viktigaste gudstjänstformen i kristendomen

Team fråga prästen!